gyógyító olajok

Vigyünk harmóniát az életünkbe – gyógyító olajok

 Az illóolajok számos gyógyító tulajdonsággal rendelkeznek és rendkívül hatékonyak. Az illóolaj tartalmú gyógynövények listája szinte végtelen. Manapság az illóolajuk reneszánszukat élik, hiszen segítenek ismét visszatérni a természethez. Az illóolajokkal újra felidézhetünk egy-egy meghitt pillanatot, vagy akár egy számunkra kedves hangulatot is. A kellemes, szívet-lelket melengető érzésen kívül azonban még számos fontos szerepük van.  Ezek között is kiemelkedő az egészségmegőrző és gyógyító hatásuk.  A Földközi-tenger medencéjéből származó levendula az egyik legnépszerűbb a kellemes intenzív illata és gyógyító tulajdonságai miatt. Természetes fájdalomcsillapító, antidepresszáns és gyulladáscsökkentő szer.  A levendula olaja az egyike azon kevés illóolajoknak, melyek közvetlenül, hígítás nélkül a bőrre kenhetők, de sohasem alkalmazhatóak belsőleg. Ha aromaterápiás mécsesbe öntjük vagy a fürdővízbe csöppentjük, a nyugtató hatását máris érezhetjük.
A teafaolaj szintén nagy népszerűségnek örvend. Segít a fertőzések és vágott sebek gyógyításában. Ezt az olajat közvetlenül a bőrre kenhetjük, de mandulaolajjal keverve masszírozáshoz is használhatjuk. Nehézlégzéskor csöppentsünk két-három csöpp teafaolajat lobogó vízbe és inhaláljunk a keverékkel.

 

 


Gyógyító tippek
Mit mire használjunk?

•    Kamilla kiváló a gyulladások csökkentésre
•    Fahéj vagy gyömbér, a hő által csökkenti a fájdalmat
•    A szantálfa vagy a mandarin az elalvásban segít
•    Szegfűszeg rügy, vagy citromfű zsibbasztó fájdalomra
•    A borsmenta vagy a bazsalikom, inhalálással csillapítja a fejfájást
•    A jázmin élénkítő hatású
•    Az ilang ilang vagy a rózsa csökkenti a magas vérnyomást
•    A fokhagyma erős antibakteriális hatást vált ki

 

 

Az ételintolerancia, felismerése és kezelése

Hazánk lakosságának több mint egyharmada szenved valamilyen ételallergiától vagy intoleranciától, és sajnos ezek a számok folyamatosan nőnek. Az étel-intolerancia tünetei sokszor hasonlóak lehetnek az ételallergia tüneteivel, éppen ezért sokszor nehéz különbséget tenni köztük. Az ételintoleranciánál azonban szemben az ételallergiával egyéb mechanizmusok állnak a tünetek hátterében. Az intolerancia elsősorban élelmiszerek esetében vált ki allergiaszerű tüneteket, aminek a hátterében a bevitt tápanyag bontására szolgáló enzimek jelentős hiánya áll.
 A leggyakoribb étel-intolerancia a laktóz- intolerancia, amelynek az oka lehet veleszületett vagy szerzett (például valamilyen fertőző betegség miatt). Laktóz (tejcukor) található a tejben, a tejtermékekben és számos táplálékunkban.
 Az étel-intolerancia tüneteinek megjelenése nagymértékben függ az elfogyasztott étel mennyiségétől, ugyanis az ebben szenvedők tünetei addig nem jelennek meg, amíg a kérdéses ételből nem fogyasztanak nagyobb mennyiséget, vagy nem eszik azt nagy gyakorisággal. A tünetek kialakulása azonban nagyon egyénfüggő. Ugyanis van, aki már a legkisebb mennyiségre is jelentős tünetekkel reagál.
Az étel-intoleranciánál laktóz- érzékenység esetében, az adott ételt (laktózt) lebontó enzim kevés vagy hiányzik az illető szervezetéből. Ebben az esetben a lebontatlan anyagot legtöbbször a vastagbélben élő normális bélflóra baktériumai bontják le. Ez pedig gáztermelődéshez, elégtelen folyadékfelszíváshoz, hasmenéshez, felfúvódáshoz vezet. Igen gyakori, hogy ételekhez mesterségesen hozzáadott adalékanyagokat nem szeret a bélrendszerünk. Ezek lehetnek glutamátok, színezékanyagok, tartósítószerek, stb.
A szulfitok szintén sok embernél okoznak intoleranciát, melyek természetes formában főleg a vörösborban találhatóak meg.
Másik nagy csoport a szalicilátok, mely sok gyümölcsben, zöldségben, mogyoróban, kávéban, gyümölcslevekben, sörben, borban is megtalálható. Az aszpirin szintén a szalicilátokat tartalmaz. Az arra érzékeny betegekben a szalicilátok fogyasztása szintén jelentős tüneteket produkálhat.

Ételintolerancia jellemző panaszai
Intolerancia esetén a legáltalánosabb panaszok közé az emésztési problémákfelfújódás, hasmenés, székrekedés, hasfájás – tartoznak, de ezeken kívül számos tünete van a betegségnek. Ilyen például az étkezés utáni fáradtság, a fejfájás, a szapora szívverés, sőt gyakran a depresszió is.

Ételallergiásoknál az emésztőrendszeri zavarok mellett a bőrtünetek is gyakoriak (viszketés, csalánkiütés, ekcéma), jelentkezhet szájzsibbadás, nyálkahártya-duzzanat, legsúlyosabb esetben életveszélyes, anafilaxiás sokk is kialakulhat

Az étel-intolerancia kezelése
 A legfontosabb, hogy a kérdéses ételt kerüljük el, vagy legfeljebb igen kis adagban fogyasszuk. Természetesen a kialakult tüneteket súlyosságuk szerint kell kezelni. Igaz, hogy az ételintolerancia mértéke a szervezetben idővel változhat, ám a tapasztalatok szerint gyógyítása nem lehetséges. A panaszoktól viszont teljes mértékben és véglegesen meg lehet szabadulni abban az esetben, ha kiiktatjuk az étrendünkből azokat az ételeket, amelyek a panaszokat kiváltották. Ezek lehetnek bizonyos gabonafélék éppen úgy, mint a tej-és tejtermékek, vagy éppen a hüvelyes növények, bizonyos gyümölcsök, vagy bármi egyéb élelmiszer, amelyek irritálják a bélrendszerét.

Gluténérzékenység
 Egyik legfontosabb ételérzékenység a lisztérzékenység (cöliakia). A lisztérzékenység autoimmun betegség, amely az egész szervezetet érinti. A folyamatot az arra érzékenyeknél az étkezéssel bevitt prolaminok indítják be. A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre érzékeny embereknél. Ez a betegség bármely életkorban előfordulhat. Sajnos a gyakorisága az utóbbi időben egyre jobban növekszik. Körülbelül százból két embernél az alapélelmiszernek számító liszt káros autoimmun folyamatokat indít el. A lisztérzékenység diagnosztizálása könnyű, de gyakran az atípusos tünetek miatt sokszor több hónapot, akár egy évet is késhet a pontos diagnózis. A betegség kialakulásában – a genetikai tényezők mellett – immunológiai és környezeti hatások is szerepet játszanak.

A betegség tünetei:
 (hosszú ideig tartó) hasmenés, haspuffadás
– zsírfényű széklet
– étvágytalanság, fogyás (gyermekeknél fejlődésben való elmaradás)
– tejcukorérzékenység (laktózintolerancia)
– fogzománc hibák, korai fogromlás
– rendszeresen visszatérő afták a szájban

Ezeken kívül még vannak a nem emésztőrendszert érintő tünetek (főként a vitaminok, ásványi anyagok nem megfelelő felszívódása miatt), mint például vashiány, vérszegénység (a nem megfelelő vas- és B12-felszívódás miatt), fáradékonyság, (migrénes) fejfájás, súlyproblémák, hajhullás, körömtöredezés izomfájdalom, izomgyengeség stb.

A gluténérzékenység kezelése:
A lisztérzékenységre sajnos nincs gyógymód. Egyetlen kezelési lehetősége a teljes gluténmentes étrend. A betegség a megfelelő diétával jól kezelhető, ugyanis a gluténmentes étrend szigorú betartásával a szervezet képes regenerálódni. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a gluténmentes diéta egész életre szól!  Ha ezt sikerül maradéktalanul megvalósítani, a beteg tünetei megszűnnek, a szöveti eltérések rendeződnek.
•    Lisztérzékenyek számára tiltott ételek, italok: búza (liszt, búzacsíra), rozs, korpa, árpa, maláta, tönkölybúza, durumbúza, sör, whiskey, vodka, gin.
•    Nyomokban glutént tartalmazhatnak: stabilizátorok, karamell, citromsav, dextrin, maltodextrin, maltóz, növényi sűrítőanyag, rizstej, szójaital, szójaszósz, rokfort sajt, sütőpor, instant kakaó és kávé, levespor, mártáspor, mustár, ketchup, nápolyi, keksz, fogyókúrás porok.

Kovács M. Dóra

 


 

 

Coli Comfort laktáz enzim csepp 10 ml

 

PLANT PRO Rizsital 1000 ml

 

Prima gluténérzékenység gyorsteszt 1 db

 

NaJa Forest Superfood Zöldbanán liszt, 500 g

 

SZAFI REFORM ÚTIFŰMAGHÉJ 250 G

 



 

JUTAVIT LAKTÁZ ENZIM 6500 FCCU FORTE ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ 60 DB
Éléskamra Lágyan omlós császárzsemle szénhidrát csökkentett lisztkeverék 185 g
INNOPHARM INNOLACT LAKTÁZ ENZIM 6000 FCCU FILMTABLETTA
60 DB

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük