A mag olajtartalmának 50-52%-át teszi ki az alfa-linolénsav, más néven omega-3 zsírsav. Ez egy esszenciális zsírsav, amelyet az emberi és állati szervezet nem képes előállítani, ezért mindenképpen táplálékkal kell felvennie. A lenmag egyedülálló élelmiszer, mivel elsődleges forrása ennek a szervezetünk számára elengedhetetlen ”jó zsírnak”.
Ezek a bioaktív anyagok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuknál fogva segítenek a magas vérnyomás helyre állításában illetve szív és érrendszerünk karbantartásában. Serkentik az agyműködést, javítják látásunkat. Aktív életet élőknek segítenek az edzések utáni izomfájdalom elkerülésében illetve anyagcsere gyorsító hatása miatt elősegíti a zsírégetést. Segítik a test összes sejtjének membránképzését, így védve azokat a káros behatásoktól és járulva hozzá szerkezeti sértetlenségükhöz. Koleszterincsökkentő hatása ma már közismert és igen jelentős.
Ezek a példák nem fedik le az összes, szervezetünkre gyakorolt pozitív hatást. A lenmagolaj illetve bármilyen hidegen sajtolt növényi olajnak kiemelkedő szerepet kell adnunk táplálkozásunkban, ha egészségünk megőrzése illetve a betegségek megelőzése fontos számunkra.
Figyelmeztetés:
Az omega-3-zsírsavakat potenciális véralvadásgátló tulajdonságuk miatt véralvadásgátlót szedő, továbbá hemofíliás betegek csak nagy körültekintéssel, orvosi felügyelet mellett alkalmazhatják.
Hevíteni nem szabad alacsony forráspontja miatt, így főzni sem érdemes vele.
Szigorúan hűtőszekrényben kell tárolni.
Nincsenek bejegyzések
© 2024 Internetpatika Kft.