Fontos a szervezetünknek!- Savak és lúgok egyensúlya

Egyre több embernél tapasztalható a sav-lúg háztartás zavara. Pedig nagyon könnyen tehetünk ellene, mégpedig tartósan.

A gyomor túlsavasodása széles körben elterjedt probléma. Alig akadnak olyanok, akiket ne gyötört volna már kellemetlen gyomorégés. Ám korántsem csupán ez a tünet vezethető vissza a testben képződő túl sok savra.

A túlsavasodás következményekkel jár

Amit legtöbben nem tudnak, hogy a sav-lúg háztartásának zavarai számtalan egészségügyi problémát okozhatnak. Így például a savak túl magas részarányának hajhullás, depresszió, ekcéma és kariesz lehetnek a következményei, továbbá a csontok betegségei, például a reuma, a csúz, az osteoporosis és az arthrosis. A törékeny csontok mellett a túlsavasodás törékeny ereket is okozhat, ami fokozza a szívinfarktus és a szélütés kockázatát. E döbbenetes felsorolás által válik érthetővé, hogy miért olyan fontos ügyelni a savak és a lúgok egészséges és harmonikus egyensúlyára.

Egyes savakra kifejezetten szüksége van a szervezetünknek

A testünk billiónyi sejtjének mindegyikében nap mint nap vegyi reakciók tömkelege zajlik. Eközben létfontosságú anyagok termelődnek, ugyanakkor hulladékok is visszamaradnak. Amennyiben az anyagcsere során túl sok sav keletkezik, az elraktározódik a kötőszövetben. A szervek némelyikében a savak bizonyos mértékű jelenléte szükséges is, hogy egyes folyamatok végbemehessenek. Így például a gyomornak sósavra van szüksége ahhoz, hogy a táplálékot feloldhassa. A test legtöbb területe azonban csak akkor tudja funkcióját megfelelően gyakorolni, ha semleges vagy lúgos környezetben van.  Ez pontosabban azt jelenti, hogy a lúgok úgymond ellenjátékosai a savaknak. Amennyiben a savak és a lúgok egyenlő erősségben vannak jelen, akkor közömbösítik egymást és semleges állapot áll elő. Ha viszont a lúgok vannak túlsúlyban, akkor lúgos miliőről beszélünk. A legtöbb embernél azonban savtúltengés van a testben, így a savas miliő uralkodik. Ám a savak nem csupán az anyagcsere-folyamatokban keletkeznek, hanem közvetlenül táplálékformában is bejutnak a szervezetbe. Így például a bor java része is sav, a kávé és a tea is sok cser- és klorogénsavat tartalmaz, míg a húsokban a savas ásványi anyagokból van sok. De a túl sok stressz, a nikotin, a gyógyszerek és a túl kevés egészséges étel is besavanyítja a testet.

Savanyúak vagyunk? Teszteljük önmagunkat!

Hogy a testünk elsavasodott-e, arról a vizeleti teszt ad felvilágosítást, amit indikátorcsíkok segítségével lehet elvégezni. Az ilyen tesztcsíkok a patikákban kaphatóak. Mindenesetre nem elég egyetlen mérést elvégezni. Az úgynevezett pH-értéket, mely a sav-lúg szintet mutatja, még napi szinten is nagy ingadozások jellemzik. Így aztán egyáltalán nem riasztó, ha a reggeli vizelet savas, hiszen éjszaka a vesék elvégezték méregtelenítő és tehermentesítő munkájukat. Később mindenesetre a pH-értéknek át kell mennie a lúgos területre. Épp ezért naponta többször is el kell végezni a méréseket.

Csökkentsük testünk savtartalmát!

A legfontosabb lépés, hogy fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, igyunk sok szénsavmentes vizet, illetve kerüljük a savképző élelmiszereket. Fontos a friss levegőn végzett minél több mozgás (séta, kocogás), ugyanis ezek segítik a test belső egyensúlyát, valamint a lúgokat és ásványi anyagokat tartalmazó, a savakat optimálisan megkötő táplálékkiegészítő szerek szedése. A rendszeres szaunázás szintén segíti a savtalanítást. Az izzadás ugyanis megszabadít a fölösleges savaktól, melyek a szaunázás közben a bőrpórusokon át távoznak el.  Az iszap- és termálfürdők is hasznos segítséget nyújtanak, de még egy egyszerű kádfürdő is hatásos lehet, ha lúgos adalékot tartalmaz. Csak 100 g nátriumkarbonátot kell feloldanunk egy kád vízben és máris a gyógyfürdő hatását élvezhetjük.

Együk magunkat fiatalra!

A helyes táplálkozással évekkel meghosszabbíthatjuk az életünket. Minden ember más-más iramban öregszik, ami elsősorban függ a genetikától, a külső tényezőktől és a táplálkozástól. Azonban bármilyen genetikát is örököltünk, mi magunk is tehetünk azért, hogy a folyamatot lelassítsuk. Ezt elsősorban a legtermészetesebb módon a helyes táplálkozással tudjuk elérni. Összegyűjtöttünk néhány ételt, amik segítenek abban, hogy lelassíthatjuk az öregedést.

Mandula

Két marék mandula elfogyasztása elegendő ahhoz, hogy a napi ajánlott E-vitamin-mennyiséget magunkhoz vegyük. Az E-vitamin antioxidáns ereje megvédi az agyunkat az öregedéssel összefüggésben kialakuló hanyatlástól. Így hát, ha nem akarunk elbutulni, legyünk mandulaevők!

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsökben hihetetlen mennyiségű C- és E-vitamin található, valamint bioflavonoidok, amik a bőrünk szerkezetét erősítik. A sötét színű, kékesfekete bogyók tartalmazzák azt a speciális bioflavonoidot, amit anthocyaninnak neveznek és azért nevezetes, mert a kapillárisok falát tartja rendben. Javul a mikrocirkuláció, csökken a vízvisszatartás, valamint a visszerek és a duzzadt erek is visszahúzódnak. Az eperben magas az elligicsav-tartalom, és szuper hatékony a rákot okozó szennyeződések semlegesítésben.

Brokkoli

A brokkoli magas K-vitamin-tartalmának köszönhetőn erősíti az érfalakat, a folsavnak köszönhetően pedig segíti a szervezet egészséges és új sejtjeinek felépülését. Emellett jelentős mennyiségű rostanyag is található benne. A brokkoli felerősíti a szervezet méregtelenítő enzimrendszerét is.

Citrusgyümölcsök

Ezek a gyümölcsök rengeteg C-vitamint és bioflavionidokat tartalmaznak, amelyek megtámasztják azokat a kollagénrostokat, amiknek a segítségével bőrünk elasztikus lesz. Ha nem veszünk magunkhoz elegendő C-vitamint, akkor a fogínyünk előbb-utóbb sorvadni kezd. A citrusfélékben káliumot is találunk, amely csökkenti a megemelkedett vérnyomást. A bogyós gyümölcsök adják a szem antioxidáns védelmét is, és megakadályozzák a hályog kialakulását.  

Halak

Az Omega–3 és –6 elnevezésű zsírsavak – melyek a lazacban, a szardíniában, a makrélában és a tonhalban is megtalálhatók – csökkentik a cukorbetegségek kialakulásának esélyét és stimulálják az immunrendszert. Ezek a zsírsavak fontosak a látás karbantartásában, segítenek egészségesen tartani a bőrsejtek membránjait, amivel elősegítik a jól hidratált, fiatalos külsejű bőrt. A halakban található kalcium és D-vitamin segíti a csontjainkat fiatalon tartani. Magnéziumtartalma pedig a tüdő működéséhez elengedhetetlen.

Fokhagyma

Csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi a véralvadást, ezzel is biztosítva a fiatalító, oxigéndús vér áramlását és szerveinkhez való eljutását. Felerősíti az immunrendszert, segíthet a fertőzések leküzdésében. Nagy mennyiségben tartalmaz szelént, amely nélkülözhetetlen antioxidáns.

Olívaolaj

Sok E-vitamint és monotelítetlen zsírt tartalmaz, amelyek segítenek a fiatalos ruganyosság megőrzésében.

Víz

Fontos, hogy legalább naponta két liter vizet igyunk meg, ugyanis ez áll legközelebb a fiatalság forrásához.

Kép és forrás: Internetpatika Kft

Promóció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük