Együk magunkat egészségesre!

A szépen megterített ünnepi asztallal és a közösen elfogyasztott ízletes finom ételekkel örömet okozunk a család minden tagjának. Éppen ezért nem mindegy, hogy hol és milyen alapanyagokat szerzünk be, és hogyan készítsük el, hogy elkerüljük a későbbi rossz közérzetet és a fájdalmas teltségérzetet. 

                                             

Fontos, hogy a sütéshez, főzéshez, megbízható jó hozzávalókat használjunk. Ha időben sikerül beszerezni a szükséges alapanyagokat, elkerülhetjük az utolsó napok nagy tumultusát is. Érdemes az Internetpatika által kínált termékek között alaposan körülnézni, hogy mindenki személyre szabottan kedvére válogathasson az ünnepekre az egészséges kínálatokból.

A gazdag kínálatban reform- és speciális alapanyagok egyaránt megtalálhatóak.  A fűszerek, sók, szószok, ecetek, speciális olajak, zsiradékok, lisztek és gabonafélék közül mindenki kedvére válogathat. Segítségükkel jobb minőségű és jóval kímélőbb ételeket tudunk készíteni. 

A finom és jótékony gesztenye

Szívet melengető látvány a téli utcasarkokon álló gesztenyesütő. A kis papírzacskóban csábítóan illatozó forró gesztenye íze semmihez sem hasonlítható. Nem csoda, hiszen a pirítás közben a gesztenyében lévő keményítő cukorrá alakulva különleges aromát kölcsönöz a kis barna termésnek.

                                                             

Sokoldalú tehetség

A friss szelídgesztenye duzzad az értékes tápanyagoktól. A gesztenyében sok az antioxidáns hatású C- és E-vitamin. Ezenkívül van benne B1-, B2- és B6-vitamin is, és ásványi anyagokban is bővelkedik.A gesztenyét már a népi gyógyászatban is használták. A diófélék közé tartozik, de rokonaival ellentétben jóval kevesebb zsírt raktároz, így energiatartalma is alacsonyabb.

Magas a rosttartalma is. A rostfogyasztás segíti a vércukorszint szabályozását. A gesztenye csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést. Magas keményítőtartalma miatt az étrendben nyugodtan helyettesíthetjük vele a gabonaféléket és a burgonyát is.A benne lévő kalcium és foszfor optimális aránya erősíti a csontokat és a fogakat. A szekunder növényi anyagok kedvezően hatnak a véralvadásra és a visszérbetegségekre.

 A nélkülözhetetlen C-vitamin

A téli hónapokban nagyon fontosak a vitaminok elegendő bevitele. Az egyik legfontosabb vitaminforrás ilyenkor a C-vitamin, amely erősíti az immunrendszert, illetve növeli a szervezet ellenálló képességét a fertőző- és a megfázásos betegségekkel szemben. A C-vitamin egy vízben oldódó tápanyag, amely a sejtek és a csontozat karbantartásában, valamint a fertőzések leküzdésében vesz részt. Javítja a koleszterinszintet, csökkenti a daganatos és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A szervezetünk azonban nem képes tárolni, ezért az egészséges táplálkozás vagy táplálékkiegészítő formájában kell rendszeresen magunkhoz vennünk. Sok gyümölcs és zöldség számít gazdag C-vitamin-forrásnak. Ilyen a káposzta, a kivi, a narancs, az édes piros paprika, a petrezselyem, a brokkoli, a karfiol, az eper, a mustárlevél, a papaya, a grapefruit, a dinnye, a paradicsom, a málna, a zeller, a spenót, az ananász, a mandarin, a zöldcitrom és az áfonya is.

Kovács M. Dóra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük