A csalánt, latin nevén Urtica dioica-t, régóta ismerik és használják, mint erős vértisztító hatású gyógynövényt. Latin nevét az „uro” égni szóból képezték, ami nem véletlen, hiszen a csaláncsípés égető érzése mindenki számára ismerős. Ezért az érzésért a csalánban lévő nedv a felelős ami (többek között) hisztamint és hangyasavat tartalmaz. Szerencsére a hangyasav szárítás, illetve főzés hatására hatástalanodik, így már nem csíp a növény.
A csalánban számos olyan összetevő van, ami pozitív hatást fejt ki az emberi szervezetre. Tele van vitaminokkal, legfőképpen C-, B-, K-, U-vitaminnal és A-provitaminnal is. Továbbá ásványi-anyag tartalma is jelentős, kiváló vas forrás, de van még benne magnézium és cink is. Érdemes még kiemelni klorofil, glukokinin, karotionid, flavonoid tartalmát is.
A csalán tea pozitív hatásai:
– jól alkalmazható köhögésre, tuberkolózis esetén, és asztma ellen is,
– hatásos érelmeszesedés megelőző tulajdonsággal bír,
– kiváló vértisztító, és vízhajtó, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, salakanyagokat,
– vas tartalma miatt igen jó a vérszegénységre,
– a húgyúti betegségek hatásos orvoslója,
– pozitívan hat a bélbetegségekre,
– kedvező hatású ízületi bántalmak, reuma, és más izom fájdalmak esetén,
– különböző bőrbetegségek esetén is szép javulás érhető el használatával,
– és végül, de nem utolsósorban kiváló immunerősítő tulajdonsággal is bír.
A csalán tea fogyasztása:
1 púpozott teáskanál csalánt öntsünk le 2,5 dl forrásban lévő vízzel, rövid ideig hagyjuk csak ázni. Ezután szűrjük le. Javasolt adagja napi 2-3 csésze (maximum napi 10 gramm csalán).
Hosszabb ideig is lehet folyamatosan alkalmazni (akár több hónapon keresztül), de a javasolt napi adagot ne lépjük túl!
Csalán tippek:
– Friss salátaként fogyasztva kiváló roboráló szer.
– Borogatásként használva jó a mitesszeres bőrre és az ekcémára is.
– Samponban kiválóan hat a korpás fejbőrre.
– A friss csalánnal való testcsapkodás különösen jó a reumás fájdalmak, isiász, lumbágó enyhítésére.