Új jelszó kérése
2014.12.05 08:53
Az 5 legfontosabb vitamin, nemcsak télre!

 

 

 

Hiába esszük kilószámra a zöldséget, gyümölcsöt, nagyon fontos, hogy étrend-kiegészítőkkel is segítsük szervezetünk működését, pláne a hidegebb hónapokban. De hogy mit, miért és mennyit szedjünk, arra Szabó Gál Bence termékfejlesztő, drog- és toxikológiai technikus segítségével kerestük a választ.

Napfény a dobozból
A bőr felszíni rétegeiben és a bőrön lévő zsírban is megtalálható egy koleszterin származék, ami UV-B sugárzás hatására D3-vitaminná alakul. Az UV-B sugár viszont csak akkor jön át az atmoszférán, ha elég magas a napfény beesési szöge - itthon tehát csak a nyári napozás lenne alkalmas a D3-vitamin raktárak feltöltésére, természetesen leégés és naptej nélkül. A nap hatására termelődő vitaminnak ezután 2-3 nap kellene, hogy „beszívódjon”, de a nagy részét fürdésközben lemossuk, igazán körülményes tehát pusztán napozással elegendő D3-vitaminhoz jutni. Pedig a vér megfelelő D3-vitamin szintjének (50-70ng/ml = 125-175nmol/l) betegségmegelőző hatásáról már rengeteg bizonyítékunk van: számos betegség kockázata jelentősen lecsökken, köztük a leggyakoribb rákos megbetegedéseké is. Ezt a megfelelő szintet a legfrissebb kutatások szerint napi 5-10000 NE (=125-250mcg) D3-vitamin szedésével lehet elérni. Télen különösen fontos, ugyanis az egyik leghatásosabb immunerősítő, amely az influenza megelőzésére, a ma ismert természetes eszközeink közül bizonyítottan a legjobb. A hatékony felszívódás érdekében érdemes a napi első étkezés során beszedni, lehetőleg olajos cseppek formájában vagy zsíros étellel együtt, a D3-vitamin ugyanis zsírban oldódik.


Rend a lelke
Bármilyen meglepő, de mára számos kutatás bizonyítja, hogy a táplálkozással vagy kiegészítőként elfogyasztott kalcium mennyisége a csontritkulás kialakulását nem csökkenti, viszont jelentősen növeli a lágyszöveti és főleg a koszorúér elmeszesedésének kockázatát. A K2-vitamin, aminek általában szintén hiányt szenved szervezetünk, aktiválja ugyanis azokat a fehérjéket, amelyek arról gondoskodnak, hogy a kalcium oda épüljön be ahova kell, és ne oda, ahol árt. A K2-vitamin és a D3-vitamin számos folyamatban együttműködik, ezért nagyon fontos, hogy mindkettőből eleget vigyünk be. A K2-vitaminnak több formája is van, de közülük az MK-7 (menakinon-7) a megfelelő. Sok terméken csak az szerepel, hogy „K2-vitamin” vagy „menakinon”, de hogy melyik, azt nem, ezért érdemes olyat választani, amiről egyértelműen kiderül, a jó típust tartalmazza. A K2 menakinon-7 (MK-7) formájából 45mcg már hatásos lehet, de napi 200mcg az optimális mennyiség belőle, túladagolni úgysem lehet. Nagy adagban az olcsóbb K1-vitamin is képes néhány kalcium szállításért felelős fehérjét aktiválni, ezért olyan K2-vitamin készítmény is megoldás lehet, ami 500mcg feletti dózisban K1-vitamint is tartalmaz. Így a drágább K2-vitamin nem fog „elpazarlódni” azon fehérjékre, melyeket a K1 is aktiválni tud.


Hideg ellen taurin
Mivel nagyon kevés jó minőségű tengeri halat fogyasztunk, az Omega-3 zsírsavak mellett taurinban szintén hiányt szenvedünk. A taurinról sokan tévesen azt gondolják, hogy valamiféle élénkítő szer, hiszen eddig leginkább az energiaitalok összetevőjeként hallottunk róla, pedig ezeket az italokat is éppen a túlzott koffeintartalom káros hatásainak ellensúlyozására dúsítják vele. Az egészséges emberi szervezet nagy mennyiségben tartalmaz taurint, ami elengedhetetlen a megfelelő működésünkhöz. Egy friss kutatás megállapítása szerint a japánok táplálékaik magas taurin tartalmának is köszönhetik hosszú, egészséges életüket és idős korban is fokozott aktivitásukat. A hűvösebb hónapokban ráadásul hatékonyan segíti a szervezet hideg ellen való küzdelmét, ezért napi 1-3g közötti mennyiséget érdemes szedni belőle.

A cikk folytatását az Életerő Magazin 6. oldalán, ide kattintva olvashatja el: Védekezzen vitaminokkal!

 

Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.