Új jelszó kérése
2014.05.30 14:52
Rendet rakunk az édesítőszerek között! - 3. rész

Azt már mindenki kívülről fújja, hogy a sima cukor és a mesterséges édesítők nem csak az alakunkra, de az egészségünkre nézve is meglehetősen kártékonyak. Az édességről viszont mi, itt az Internetpatikánál sem vagyunk hajlandóak lemondani, ezért utánajártunk az egészséges cukorpótlás lehetőségeinek. Szerencsére több is akad, úgyhogy sorra vesszük ezeket, és sorozatunkban segítünk eligazodni a legújabb édesítőszerek között – a xilit és az eritritol után a sztívia sem maradhat ki!

A legjobb: sztívia

 

Így is hívják! Stevia vagy jázminpakóca.

 

 

Mi ez? A sztívia vagy jázminpakóca (Stevia Rebaudiana) egy Dél-Amerikában őshonos, az őszirózsafélék családjába tartozó évelő gyógynövény, amely édes leveléről nevezetes. A paraguayi guarani indiánok az őserdőben gyűjtött növényt már évszázadok óta használják édesítésre, étvágycsillapításra, bőrbetegségek ellen, illetve vágási sebek gyógyítására. A ma ismert cukorhelyettesítők közül a legerősebb édesítő erővel bíró növény: őrleménye 30-szor, kivonata pedig akár 300-szor erősebb a sima cukorénál. Számos formában találkozhatunk vele - por, szirup és tabletta is létezik belőle.

 

 

Miért jó? Mert bár nagyon édes, teljesen kalóriamentes és egyáltalán nem befolyásolja a vércukorszintet, így nem csak, hogy nem hizlal, de cukorbetegek számára is tökéletes választás. Ezen kívül ráadásul rengeteg előnyös hatása van még: vitaminokban, ásványi anyagokban, illóolajokban és egyéb hasznos növényi hatóanyagokban gazdag. Egyes kutatások szerint stabilizálhatja a vérnyomást, gyulladáscsökkentő, illetve a xilithez, eritritolhoz hasonlóan akadályozza sok vírus, baktérium és gomba szaporodását, ezért influenza, nátha ellen remekül bevethető, de a Candida-diétához is megfelelő.

 

 

Hogyan használjuk? Mivel rettentő édes, jóval kevesebb kell belőle, mint a hagyományos cukorból vagy xilitből, eritritolból. És bár a gyártók nagyon igyekeznek, a sztíviának felhasználástól függően jellegzetes mellékízét érezhetjük – ezt nagyon hamar meg lehet szokni, ha valakit mégis zavar, érdemes eleinte más természetes édesítőszerekkel keverve fogyasztani. A felhasznált mennyiségtől függően is tapasztalhatjuk ezt az apró kellemetlenséget, ezért kevés folyadékban, például kávéban, teában intenzívebben, süteményekben viszont csekély mértékben jelentkezik. A helyes arány kikísérletezése kissé macerásnak tűnhet, de a büntetlen finomságokért megéri próbálkozni vele. Élesztős sütikhez és karamellhez persze ez sem jó!

 

 

Internetpatika-tipp: Otthon is nevelhetünk sztívia növényt - a palántát már a legtöbb piacon olcsón beszerezhetjük, cserépben, balkonládában vagy akár a kertbe kiültetve is remekül megmarad. Rendszeres öntözést igényel, de a pangó, illetve a cserépalátétben felgyűlő vizet öntsük le róla! Leveleit szárítsuk ki, így sokáig eltárolhatjuk - tea, limonádé ízesítésére, esetleg gyulladáscsökkentő borogatás készítésére tökéletes lesz.

Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.