Új Jelszó Kérése
2015.09.11 12:57
Így készül az egészséges házi tortilla!

 

 

 

Étrendünk összeállításakor különösen figyelni kell arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjetartalmú táplálékot fogyasszunk – de hogyan lehetséges ez? Eláruljuk!

Ezért fontos a fehérje!

Testünket átlagosan 14-16 % arányban fehérje alkotja, amelyek állandóan bomlanak és újraépülnek - a szövetek fehérjéinek és egyéb nitrogéntartalmú alkotórészeinek képzéséhez szükséges aminosavakat a táplálék fehérjéi szolgáltatják, tehát a fehérjeszükséglet gyakorlatilag aminosav szükségletet jelent. Szervezetünk a táplálék útján bevitt fehérjéket aminosavakká bontja, majd ezekből építi fel a számára szükséges fehérjéket.

A fehérjék fontos biológiai szerepét jellemzi, hogy minden sejtünkben lejátszódó folyamatban részt vesznek, és számos funkciót töltenek be szervezetünkben. Egyes fehérjék stabilizáló funkcióval rendelkeznek, valamint segítik a sejtek életben maradását, mások a sejtek alakjának vagy a sejtváz kialakításában, a sejten belüli és szövetek közötti transzportfolyamatok lebonyolításában vesznek részt, a védőfehérjék pedig ellenanyag termelésével teszik lehetővé, hogy szervezetünk a külső káros hatások ellen védekezzen. Némely fehérjének az embrionális fejlődés korai szakaszában van fontos szerepe, más fehérjék pedig a hormonok zavartalan működéséért felelősek.

A táplálékok fehérjéinek biológiai értékét esszenciális aminosav tartalma határozza meg. Az elsőrendű, (komplett) fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák, ezért egyedüli fehérjeforrásként is elegendőek. Ebbe a csoportba az állati eredetű fehérjék tartoznak, mint a tojás, tej, hal, és a húsfélék. A másodrendű (inkomplett) fehérjék egyes esszenciális aminosavakban hiányosak, ezért önmagukban elégtelen fehérjeforrások. Azonban komplett vagy egy másik inkomplett fehérjével kiegészítve teljes értékűvé tehetők. A másodrendű fehérjék csoportját zömében a növényi fehérjék alkotják.

Gyermekek esetében az elfogyasztott fehérje mennyiségének fedeznie kell a növekedéshez szükséges minimumot, ez a mennyiség átlagosan 2 g testtömeg kilógrammonként naponta. Felnőtteknek naponta 1 g/ttkg fehérje fogyasztása javasolt. A fehérjék fontossága a sportolók táplálkozásában is kiemelt hangsúlyt kap, mert az intenzív izommunka okozta izomrost károsodás helyreállításában elsődleges a szerepük, ezért az ő esetükben 1,2-1,7 g/ttkg fehérjebevitel javasolt.

Kókuszból fehérje? Naná!
Az elfogyasztott étel tápértékét számos tényező befolyásolja, mint az alkalmazott konyhatechnológiai folyamatok, az élelmiszerekben előforduló vegyi anyagok köre, az alapanyag minősége, az agrokultúra és az állattartás jellege is. A kókusz és a belőle készült táplálékok nagy népszerűségnek örvendenek, mivel fogyasztása során egyre többen fedezik fel az egészség megőrzése szempontjából tapasztalt jótékony hatásait. A kókuszliszt és a kókusz crunch (szárított kókuszhús) élelmi rostokban és fehérjében rendkívül gazdag, valamint az egészségre jótékony hatású laurinsavat tartalmaz, amelyeket szervezetünk könnyen energiává alakít.

A kókuszliszt felhasználási módja végtelen, legyen szó édes vagy akár sós ételek készítéséről. Kókuszliszttel készíthetők kenyerek, sütemények, torták, desszertek, mártások, szószok, krémek, habarások, pudingok, turmixok, zöldséges fasírtok, gyümölcslevesek. A recepteket tanulmányozva arra a következtetésre jutunk, hogy sok esetben egy étel elkészítéséhez 2 evőkanál kókuszliszt vagy kókusz crunch is elegendő, amely már önmagában is rendkívül tápláló. Ideális választás azok számára, akik követik az alacsonyabb kalória és szénhidrát tartalmú étkezési tervet, viszont fontos számukra, hogy növeljék a rost és fehérje tartalmat étrendjükben.

A jó minőségű kókuszliszt és egy megbízható márka rendszerint nem tartalmaz hozzáadott szulfitok vagy tartósítószert, ezeket érdemes felbontás után légmentesen záródó edényben vagy tasakban tárolni.

Tortilla kókuszliszttel - fehérjékben, rostokban, vitaminokban gazdag

200 g búzafinomliszt
60 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
40 g kókuszliszt
1 teáskanál só
1 kávéskanál szódabikarbóna
6 evőkanál extra szűz olívaolaj
6 evőkanál extra szűz kókuszolaj
150 ml meleg víz


A liszteket összekeverjük a szódabikarbónával és a sóval, majd hozzáadjuk az olajokat és a vizet, ezután jól összegyúrjuk.
A tésztát hat részre osztjuk, amiből először golyókat formázunk, majd lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk. Teflon serpenyőben nagy lángon a tészta mindkét oldalát kb 2 percig sütjük. A kisült tésztát megkenjük paradicsomszósszal, amit az alábbi módon készítünk el: 2 db nagyobb paradicsomot botmixerrel pépesre mixelünk, majd ízesítjük 1 nagyobb gerezd zúzott fokhagymával, oregánóval, sóval és borssal. A megkent tésztát megszórjuk párolt kukoricával, babbal, vékony szeletekre vágott uborkával, paradicsommal, lilahagymával és paprikával. A tészta egyik szélét kissé felhajtjuk, majd az egészet összetekerjük.

 

Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.