Új jelszó kérése
2014.05.19 09:36
Rendet rakunk az édesítőszerek között! - 2.rész

Azt már mindenki kívülről fújja, hogy a sima cukor és a mesterséges édesítők nem csak az alakunkra, de az egészségünkre nézve is meglehetősen kártékonyak. 

 

 

 

 

 

Az édességről viszont mi, itt az Internetpatikánál sem vagyunk hajlandóak lemondani, ezért utánajártunk az egészséges cukorpótlás lehetőségeinek. Szerencsére több is akad, úgyhogy sorra vesszük ezeket, és sorozatunkban segítünk eligazodni a legújabb édesítőszerek között – a xilit után most az eritritol titkairól rántjuk le a leplet!

A legpraktikusabb: eritritol

Így is hívják! Eritrit, zéró cukor vagy E968.

 

Mi ez? A nyírfacukorhoz nagyon hasonló, természetes eredetű édesítőszer – ezt a cukoralkoholt is növényekből vonják ki, mikroorganizmusok segítségével erjesztik, végül kristályosítják. Pont úgy néz ki, mint a finomított kristálycukor, íze édes és hűs.

 

Miért jó? Kémiai szerkezete miatt a szervezet nem szénhidrátként azonosítja, ezért szinte egyáltalán nem emeli meg a vércukor- és inzulinszintet – valószínűleg ezért ragadt rá a ”zéró cukor” elnevezés is. Energiatartalma minimális, mivel négy szénatomos, egyenes láncú szerkezete miatt a szervezet nem dolgozza fel, így az elfogyasztott mennyiség nagyjából 90 százaléka változatlan formában rövid időn belül távozik is testünkből. Emellett a xilithez hasonlóan az eritritol szintén erősen gátolja a gombák, baktériumok szaporodását, így Candidások és cukorbetegek is nyugodtan bevethetik az édes íz pótlására.

 

Hogyan használjuk? Édesítő ereje 60-80 százaléka csak a sima cukorénak, ezért bizony többet kell belőle használni, alacsony glikémiás indexe és energiatartalma miatt viszont szerencsére ez egyáltalán nem jelent problémát. Kelt tésztához, és karamell készítésére ez sem alkalmas, de minden más ételhez-italhoz tökéletes. Már csak azért is, mert a nyírfacukorral ellentétben nincs hasmenést okozó hatása! Így, ha nagyobb mennyiség szükséges, például limonádéhoz vagy szörpökhöz, akkor is bátran bevethető!

 

Internetpatika tipp: Mivel az eritritol ára általában kicsit magasabb, mint a xilité, érdemes összekeverni őket! Ha vegyítjük a két édesítőszert, még azok apró hátrányai is kiküszöbölhetővé válnak. Ezzel a keverési trükkel tompíthatjuk például a nyírfacukor esetleges puffasztó hatását, és magasabb kalóriatartalmát, az eritritol alacsonyabb édesítő erejét pedig növelhetjük, így ennek fogyasztása is gazdaságosabbá válik.

 

Eritritol az Internetpatikában

Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.