Új jelszó kérése
2014.06.05 16:48
Eperlekvárhoz eritritol és xilit? Hát persze!

Látszik, hogy az eperszezonnal együtt a befőzési kedv is mindenkihez megérkezett, mert egyre többen kérdezték tőlünk, lehet-e nyírfacukorral vagy eritritollal lekvárt főzni, és mire kell odafigyelni – kipróbáltuk és eláruljuk!

Tapasztalatunk szerint lekvárok, dzsemek és szörpök készítéséhez szuperül fel lehet használni a xilitet és eritritolt is. Így nem csak cukorbetegek, de az alakjukat óvók vagy akár paleósok is nyugodtan fogyaszthatják a finomságot – persze csak mértékkel, hiszen a gyümölcsök természetes cukortartalmával azért számolni kell.

Nekünk a nyírfacukor-eritritol keverék vált be lekvárfőzéshez – a xilit esetlegesen jelentkező puffasztó hatása így még inkább lecsökkenthető, az eritritol alacsonyabb édesítőereje pedig kompenzálható.

De nézzük a számokat! 1 kiló eperhez kb. 30 dkg édesítő keveréket adtunk, de ez persze ízlés dolga, nekünk pont elég édes lett így. A másik sarkalatos pont általában a sűrűség kérdése, hiszen van, aki vágható keménységű lekvárt, van, aki pedig teljesen folyósat szeretne kreálni. Mivel a lekvár a gyümölcs pektintartalma és a hosszas főzési idő mellett a cukortól sűrűsödik be, a fent említett édesítőszerek esetében a végeredmény egy kellemesen híg lekvár lesz.

A sűrítésre 3 tippünk van:

  1. a főzés végén botmixerrel lehet pürésíteni, így bár a gyümölcsdarabokat feláldozzuk, de testesebb dzsemet kapunk.
  2. természetes gyümölcspektint adunk a lekvárhoz főzés közben – ezt ma már nagyon sok helyen be lehet szerezni, remekül zselésít. Ez az anyag például az alma héjában is megtalálható, nem kell tehát félni tőle!
  3. agar-agarral kocsonyásítjuk a lekvárt – ez is természetes zselésítő, tulajdonképpen porított tengeri algából készül. Kicsit trükkös, mert bár forrásban lévő folyadékban oldódik, visszakeményedni csak 35 fok környékén kezd, úgyhogy óvatosan az adagolással!

A tartósítással kapcsolatban pedig a tapasztalat az, hogy még soha nem romlott meg xilittel készült lekvárunk! Semmiféle tartósítót nem használtunk, mert az említett két édesítőszer kémiai szerkezete miatt nem szaporodnak benne a romlást okozó baktériumok és gombák.

A biztonság kedvéért azért a következőket tettük:

  • a forró lekvárral megtöltött tiszta üvegeket pár percre fejtetőre állítottuk
  • az üvegeket száraz dunsztban hagytuk lassan kihűlni (pár pokróccal körbetekertük a sarokban…)
  • felnyitáskor még egy kanálka xilitet kevertünk bele, biztos, ami biztos alapon.

Sok sikert kívánunk az egészséges lekvárfőzéshez!

Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.