A fekete áfonya antioxidáns antocianinjai segíthetik a retina normál működésének fenntartását, valamint segíthetik a szem kollagén tartalmának egészséges szinten tartását.
Az utóbbi évek intenzív kutatásainak köszönhetően bebizonyosodott, hogy a fekete áfonya hatóanyagai megőrzik, illetve javítják az erek rugalmasságát, tágulási képességét, ezáltal csökkenthetik az érelmeszesedés, a keringési betegségek, perifériás érbántalmak (vénás elégtelenség, aranyér) ödémásodás kialakulásának esélyét. Mint ismert, e betegségek előfordulása összefügg a nem megfelelő táplálkozással, mozgásszegény életmóddal. Ezek, illetve az un. oxidatív stressz (egészségkárosító szabad gyökök) következtében ugyanis bekövetkezik az ér legbelső sejtrétegének hibás működése, amit késleltetni tudnak az áfonya hatóanyagok.
Az áfonyák legelterjedtebb gyümölcseink közé tartoznak. Terméseiket nyersen fogyasztjuk, illetve préslék, kompótok, lekvárok, bor, pálinka formájában, mint egészséges táplálékot vagy élvezeti italt ismerjük. Történeti hátterük is igen érdekes. Az Európában legismertebb fekete áfonya termése már a legkorábbi időkben is fontos szerepet játszott, a XVI.-XVII. században pedig gyógyászati célokra is alkalmazták. A hamvas (mocsári) áfonyából készült bort az ókori germán rituálék során fogyasztották, a középkorban miseborként használták. A vörös áfonya gyümölcsét a svédek az erdő aranyának nevezték. Az észak-amerikai nagytermésű áfonya népszerűsége is egyre nő.
Jelentősen javíthatja a hajszálerekben és általában az erekben a vérkeringést. Hatóanyagai csökkentik az erek áteresztő képességét, növelik a hajszálerek rugalmasságát, ezzel megszüntethetik a pangásokat a vénák környékén. Antocianid tartalma erősíti a kollagénrostokat, lassítja a szem belső nyomásának emelkedését, a hályogok kifejlődését és a periférikus látás elvesztését, ezért nagy szerepe lehet az időskori látásromlás csökkentésében. Rendszeres fogyasztását azok számára javasolják elsősorban, akiknek végtagjaiban rossz a keringés, visszérrel vagy aranyérrel küszködnek, illetve terhesség idején, amikor mindezekre fokozott a hajlam.
A Feketeáfonya Nektár alapanyaga ökológiailag ellenőrzött erdőben vadon termő gyümölcs. Különlegesen finom ízét a nektár kortyonkénti lassú fogyasztásával élvezheti. Biológiailag termesztett nyers nádcukorral édesítik.
Nincsenek bejegyzések
© 2023 Internetpatika Kft.