A táplálkozás fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében. A betegségek közel 30 százaléka a helyes táplálkozással megelőzhető. A megelőzés különösen akkor fontos, ha egy új élet születik, mert ilyenkor nem csak az anya, hanem a magzat egészségét is védjük. Az újszülött akkor lesz várhatóan egészséges, ha a gyermeket váró kismama már a teherbe esése előtt is egészséges. Ezért fontos az egészséges életmód megismerése és elsajátítása minél előbb. A helyes táplálkozás segíti a kismamák jó közérzetét és egészséges, érett újszülöttek születését. Ilyenkor igen csak jótékony hatású a mediterrán típusú táplálékok fogyasztása, amely avokádóban és olívaolajban is gazdag.
Már a fogantatást megelőzően ügyelni kell arra, hogy melyek azok a tápanyagok, amelyekre valóban szüksége van a szervezetnek. Ilyenkor ajánlott a sok leveles zöldség (brokkoli, saláta), gabonapelyhek, citrusfélék és hüvelyesek fogyasztása, mivel mindegyike folsavat szolgáltat, amely fontos a baba idegcsövének fejlődésében.
A várandós kismama napi energiaszükséglete 2900 kcal/nap. A teljes kalóriaszükséglet 20–30 százalékát érdemes zsírokkal fedezni. Ügyelni kell a megfelelő mennyiségű telítetlen zsírsavak bevitelére, amely a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához is szükséges. A telítetlen zsírsavak nélkülözhetetlenek a baba számára, mivel értékes (D, K, E, A) vitaminokat tartalmaznak. A megfelelő mennyiség elfogyasztása valóban fontos, azonban a több nem mindig jobb. Napi 70–90 g-nál ne fogyasszunk többet, mert ez könnyen elhízáshoz vezethet! Kerülni kell a telített zsírsavak fogyasztását, lehetőleg az olíva-, a napraforgó-, a repce- vagy a búzacsíraolajakat részesítsük előnybe. A tengeri halak húsában található omega–3 zsírsav fontos szerepet játszik a baba agyának fejlődésében.
Fehérjéből napi 90 grammra van szükség, szénhidrátokból pedig napi 300–350 grammra. A ballasztanyagok, rostok fogyasztása a megfelelő bélműködéshez, a székrekedés elkerüléséhez elengedhetetlen.
A terhesség alatt megnő az anya vitamin– és ásványianyag-szükséglete. Az A-, B-, C- és D-vitaminok megfelelő bevitele nélkülözhetetlen, de nem feltétlenül kell mesterséges formában bevenni mindet, hiszen kiegyensúlyozott táplálkozással is elérhető a megfelelő vitaminszint. Vegyes táplálkozás esetén kifejezett hiány nem fordul elő, de ikerterhességnél, fiatalkorúak terhességénél, vegetáriánus diétát folytató terheseknél, drog-, alkoholfogyasztó és dohányzó nőknél fokozódik a szervezet igénye a vitaminok és ásványi anyagok iránt. Az egészséges terhesekre is jellemző, hogy időnként nagyon megkívánnak valamit. Ez a szervezet „bölcsességét” mutatja, hiszen a „megkívánás” legtöbb esetben olyan ételre irányul, amelynek a tápanyagtartalma hiányzik a szervezetből.
A baba születését követően a legoptimálisabb az anyatejes táplálás, ezért ha nincs akadálya és van elég tej, legalább féléves koráig anyatejjel kell táplálni, vagyis szoptatni kell a kisbabát. Ha a mamának kiegyensúlyozott a táplálkozása, akkor az anyatej tartalmazni fogja mindazt a tápanyagot, vitamint, amire a gyermeknek szüksége van.
Ahhoz azonban, hogy a baba egészséges maradjon, szoptatás után alaposan oda kell figyelni a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre.
Kovács M. Dóra