Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
9 999 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítási
Több, mint 6000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu
9 999 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 6000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Asatrin-Teva Protect 100mg tabletta 50 db

1 000 Ft
35020447
+


A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Asatrin-Teva Protect 100 mg gyomornedv ellenálló tabletta
acetilszalicilsav

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:
Milyen típusú gyógyszer az Asatrin-Teva Protect és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Tudnivalók az Asatrin-Teva Protect szedése előtt
3. Hogyan kell szedni az Asatrin-Teva Protect-et?
4. Lehetséges mellékhatások
5 Hogyan kell az Asatrin-Teva Protect-et tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer az Asatrin-Teva Protect és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Ez a gyógyszer acetilszalicilsavat tartalmaz, mely a vérlemezkék ellen ható gyógyszerek csoportjába tartozik. Ez azt jelenti, hogy segít megakadályozni a véralvadást, és ezzel megelőzi, hogy a vér az erek elzáródása miatt ne jusson el a test olyan fontos területei felé, mint a szív vagy az agy.

Az Asatrin-Teva Protect megelőző kezelésként alkalmazható olyan betegeknél, akiknél átmeneti agyi keringési zavar (mini sztrók vagy tranziens iszkémiás attak, azaz TIA), agyi keringési zavar (sztrók) vagy szívroham következett be, ezek ismételt előfordulásának megelőzése érdekében.
Alkalmazható még bizonyos mellkasi fájdalomban (angina) szenvedő betegek szív érrendszeri problémáinak megelőzésére.

Ez a gyógyszer nem javasolt sürgősségi helyzetekben. Megelőző kezelésként alkalmazandó.


2. Tudnivalók az Asatrin-Teva Protect szedése előtt

Ne szedje az Asatrin-Teva Protect-et
ha allergiás az acetilszalicilsavra, szalicilátokra, egyéb gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítókra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
ha acetilszalicilsav vagy egyéb gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító alkalmazásakor bármikor asztmás roham vagy súlyos allergiás reakció következett be Önnél.
ha a hemofília nevű, vérzékenységgel járó betegségben szenved vagy más okok miatt hajlamos a vérzékenységre.
ha jelenleg gyomor vagy nyombélfekélye van.
ha trombocitopéniát állapítottak meg Önnél, ami azt jelenti, hogy lecsökkent a vérlemezkék száma a vérében.
ha súlyos vesebetegsége van.
ha súlyos szívbetegségben szenved.
ha májcirrózisa van.
ha folyamatban lévő metotrexát kezelést kap, amelynek adagja 15 mg/hét vagy ennél több.
ha Ön terhes, a terhesség utolsó harmadában nem szedhet napi 100 mg nál magasabb adagokat (lásd még a „Terhesség és szoptatás” c. pont).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Asatrin-Teva Protect szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
ha korábban Önnél bármikor emésztőrendszeri megbetegedés fordult elő.
ha gyulladáscsökkentő gyógyszerek a túlérzékenység olyan tüneteit váltották ki Önnél, mint a bőrkiütés vagy az orrnyálkahártya-gyulladás (rinitisz).
ha jelenleg véralvadásgátlókat szed, vagy ha ilyen gyógyszert írtak fel Önnek az Asatrin-Teva Protect-kezeléssel egyidejűleg.
ha máj , vese , vagy szívbetegséget állapítottak meg Önnél.
ha asztmát vagy elzáródásos (obstruktív) tüdőbetegséget állapítottak meg Önnél.
ha Ön a terhessége utolsó harmadában van.
ha magas a vérnyomása.
ha orrvérzésre hajlamos.

Az acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszerek, mint az Asatrin-Teva Protect, orvosi rendelvény nélkül nem javasoltak gyermekek számára, mivel bizonyos vírusfertőzésben (pl. bárányhimlő, influenza és hasonló állapotok) szenvedő gyermekeknél egy igen ritka, de életveszélyes állapot az úgynevezett Reye szindróma alakult ki, amikor acetilszalicilsavval kezelték őket.

Az acetilszalicilsav még nagyon kis adagban és csupán néhány napos alkalmazás után is fokozza a vérzés kockázatát. Amennyiben sebészeti beavatkozást terveznek Önnél - még akkor is, ha kisebb műtétről van szó -, figyelmeztesse a kezelőorvost, sebészt, altatóorvost vagy fogorvost.

Egyéb gyógyszerek és az Asatrin-Teva Protect
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Egyéb, egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek befolyásolhatják ennek a gyógyszernek a hatásosságát és biztonságosságát. Ugyanakkor az Asatrin-Teva Protect is hatással lehet egyéb gyógyszerek hatásosságára és biztonságosságára. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket, gyógynövény készítményeket és természetes hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket is. Ne felejtse el tájékoztatni kezelőorvosát vagy gyógyszerészét arról, hogy Asatrin-Teva Protect kezelésben részesül, amikor egyéb gyógyszereket írnak fel Önnek. Különösen fontos a kezelőorvosának vagy gyógyszerészének tájékoztatása, ha az alábbi gyógyszereket szedi:
véralvadásgátló gyógyszerek (pl. warfarin, klopidogrel, tiklopidin), mivel az egyidejű alkalmazás fokozhatja a vérzés kockázatát.
- egyéb, nem-szteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók, mivel együttes alkalmazásuk fokozhatja az emésztőrendszeri mellékhatások kockázatát.
- metotrexát (reuma és daganatellenes készítmény), mivel az acetilszalicilsav felerősíti a metotrexát mellékhatásait.
- szájon át szedett prednizolon, prednizon vagy egyéb glükokortikoidok, mivel egyidejű szedésük fokozhatja az emésztőrendszeri vérzés kockázatát.
- acetazolamid, amit pl. zöldhályog (glaukóma) kezelésére használnak. Az acetilszalicilsav felerősítheti ennek a gyógyszernek a hatását.
- epilepszia elleni szerek, nátrium-valproát vagy valproinsav, mivel az acetilszalicilsav felerősítheti ezeknek a gyógyszereknek a hatását.
- inzulin, glibenklamid, gliklazid, glipizid, glikvidon vagy glimepirid, amely gyógyszereket cukorbetegség kezelésére alkalmazzák. Az acetilszalicilsav felerősítheti ezeknek a gyógyszereknek a vércukorcsökkentő hatását.
- a szívgyógyszer digoxin, mivel az acetilszalicilsav felerősítheti ennek a gyógyszernek a hatását.
- barbiturátok, mivel az acetilszalicilsav felerősítheti ezeknek a gyógyszereknek a hatását.
- lítium, amit bipoláris affektív zavarban (ez egy mentális betegség, mániás és depressziós fázisokkal), szenvedő betegek kezelésére alkalmaznak. Az acetilszalicilsav felerősítheti ennek a gyógyszernek a hatását.
- vízhajtók (a felesleges víz szervezetből való eltávolítására szolgálnak), mivel az acetilszalicilsav gyengítheti ezen gyógyszerek hatását.
- vérnyomáscsökkentők (magas vérnyomás kezelésére), mivel az acetilszalicilsav gyengítheti ezek hatását.
- probenecid, mely a köszvény kezelésére szolgál.

Az Asatrin-Teva Protect egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Az Asatrin-Teva Protect tablettát nagymennyiségű folyadékkal ajánlott bevenni. Étel egyidejű fogyasztása enyhén megnyújtja a gyógyszer felszívódását, de nem befolyásolja jelentősen a felszívódott mennyiséget. Az egyidejűleg fogyasztott alkohol fokozhatja az emésztőrendszeri vérzés kockázatát.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ezt a gyógyszer a terhesség utolsó három hónapjában tilos napi 100 mg ot meghaladó adagokban szedni. Összességében ennek a gyógyszernek az alkalmazása nem javasolt a terhesség alatt.

Az Asatrin-Teva Protect szoptatás alatti szedéséről kérdezze meg kezelőorvosát.

Ez a készítmény egy olyan gyógyszercsoportba tartozik (gyulladáscsökkentők), amely megnehezítheti a fogamzást. Ez a hatás a gyógyszer szedésének abbahagyása után visszafordítható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Asatrin-Teva Protect nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Az Asatrin-Teva Protect laktózt (tejcukrot) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni az Asatrin-Teva Protect-et?

Adagolás
Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A legjobb, ha minden nap ugyanabban az időben veszi be az Asatrin-Teva Protect-et.

A tablettát egészben, egy pohár vízzel nyelje le.

A késleltetett felszívódást biztosító gyógyszerforma miatt az Asatrin-Teva Protect alkalmazása nem javallt heveny szívinfarktusban. Sürgős esetben azonban a tabletta összetörhető vagy elrágható, ami felgyorsítja az acetilszalicilsav felszívódását.

Felnőttek
Érelzáródás megelőzésére, amikor a kezelést orvos kezdi el és felügyeli. A szokásos adag naponta egy darab 100 mg os tabletta. A maximális napi adag három darab 100 mg os tabletta.

Idősek
A szokásos adag ugyanaz, mint a felnőtteknél, vagyis naponta egy darab 100 mg os tabletta.

Gyermekek
Az Asatrin-Teva Protect nem javasolt gyermekek számára (lásd még „Az Asatrin-Teva Protect fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” c. pont).

Ha az előírtnál több Asatrin-Teva Protect et vett be
Mindig forduljon orvoshoz, kórházhoz vagy Toxikológiai Információs Központhoz, ha túl nagy adagot vett be.

Ha elfelejtette bevenni az Asatrin-Teva Protect et
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az Asatrin-Teva Protect legtöbb mellékhatása függ az alkalmazott adagtól, és megszűnik az adag csökkentésekor vagy a kezelés abbahagyásakor.

Nagyon gyakori: 10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet
Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
Ritka: 1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
Nagyon ritka: 10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

Ha hosszan tartó hányás, eszméletvesztés következik be vagy a beteg a normáltól eltérő módon viselkedik a kezelés ideje alatt, az acetilszalicilsav alkalmazását le kell állítani.

Gyakori mellékhatások: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
A has felső részén jelentkező panaszok, émelygés, hányás, gyomorégés, hasmenés, fokozott vérzékenységi hajlam.

Nem gyakori mellékhatások: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet
Csalánkiütés, orrdugulás vagy orrfolyás, nehézlégzés.

Ritka mellékhatások: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
Súlyos emésztőrendszeri vérzés, gyomor vagy bélfekély, ami nagyon ritkán a gyomor vagy a bél kilyukadásához (perforáció) vezethet, koponyaűri vérzés, a vérkép változásai, fejfájás, szédülés, zavartság, halláscsökkenés, fülcsengés, súlyos bőrreakciók, pl. az eritéma multiforme nevű bőrkiütés vagy életveszélyes formája a Stevens-Johnson szindróma, epidermális nekrolízis (Lyell szindrómaként ismert betegség), amely a bőr elhalását idézi elő, az alsó légutak görcse, asztmás roham, érgyulladás.
Quincke ödéma, amit a bőr alatti szövetek, főként az ajkak, a szemhéj és a nemi szervek duzzanata jellemez, bár a test bármely részén megjelenhet.
Az Asatrin-Teva Protect a fehérvérsejtek számának csökkenését és ezzel a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség gyengülését idézheti elő. Ha olyan tünetekkel járó fertőzés következik be Önnél, mint a láz, az általános állapot nagymértékű romlása vagy láz helyi fertőzés tüneteivel, pl. torok /gége-/száj vagy húgyúti problémák, azonnal forduljon orvoshoz. Vérvizsgálatot fognak elrendelni Önnél, hogy ellenőrizni lehessen a fehérvérsejtek számának esetleges csökkenését (agranulocitózis). Fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy milyen gyógyszert szed.

Nagyon ritka mellékhatások: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
A májenzim-értékek emelkedései (ezeket vérvizsgálatokkal ellenőrzik), alacsony vércukorszint (hipoglikémia), a veseműködés zavarai.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Asatrin-Teva Protect-et tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Asatrin-Teva Protect?
A készítmény hatóanyaga az acetilszalicilsav. Egy gyomornedv ellenálló tabletta 100 mg acetilszalicilsavat tartalmaz.
Egyéb összetevők: laktóz monohidrát, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium dioxid, burgonyakeményítő, talkum, triacetin és metakrilsav etil akrilát kopolimer (1:1).

Milyen az Asatrin-Teva Protect készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, kerek, mindkét oldalán domború, 8 mm átmérőjű filmtabletta.
30, 50 vagy 100 db gyomornedv ellenálló tabletta PVC/Alu buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Teva Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.

Gyártók
Merckle GmbH
89143 Blaubeuren, Ludwig-Merckle-Straβe 3.
Németország

G. L. Pharma GmbH
8502 Lannach, Schlossplatz 1.
Ausztria

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Lengyelország Ratiocard
Magyarország Asatrin-Teva Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló tabletta
Spanyolország Ácido acetilsalicílico ratiopharm 100 mg comprimidos gastrorresistentes
Szlovákia Preventax 100 mg

OGYI-T-21744/01 ( 30×)
OGYI-T-21744/02 ( 50×)
OGYI-T-21744/03 (100×)

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2016. április

Ajánlott termékek