Az ókori Rómában a fizikai erő megtestesülései voltak a gladiátorok és a katonák. Fő táplálékuk az árpa volt, melynek magas fehérje tartalma fedezte szükségleteiket az erőteljes fizikai igénybevételhez. A bibliában is találunk utalást az árpa fontosságára, továbbá a közel-keleti népeknél az alapvető kenyér árpából készül, tehát nem a mai reform konyha új találmánya ennek a növénynek a fontossága.
Az árpapehely tisztított, előkészített, gőzölés utáni hántolt árpa laposra préselt magja, melyben megtalálható a teljes mag összetevője. Többek között a müzliben is megtalálható az árpa ezen formája, melynek fogyasztása élettani szempontból elengedhetetlen. Az árpapehely igen gazdag rostban, ennek köszönhetően tisztán tartja a beleket és a gyomrot, továbbá csökkenti a koleszterin szintet. Rendszeres fogyasztása segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket, megakadályozza az elhízást és a bélrenyheséget. Felhasználása igen sokrétű lehet. Főételekhez köretként kiválthatjuk vele a rizst. Reggeli alapanyagnak tejfélékkel kiváló, továbbá sokféle kekszek és sütemények összetevője lehet.
Erősen javasolt a fogyasztása várandós és szoptatós kismamák részére, továbbá erős fizikai igénybevétel alkalmával. Kisgyerekek számára szinte elengedhetetlen a fejlődésük érdekében.