Amikor már egyre rövidebbek a nappalok, az éjszakák pedig egyre hosszabbra nyúlnak, lassan elérkezik a közelgő téllel együtt az adventi készülődés ideje. Ez a csodavárás időszaka, amikor lázas készülődés, közös sütögetés, hangulatos baráti és családi összejövetelek előzik meg a nagybetűs ünnepet. Végül is rajtunk múlik, hogy milyen tradíciókat teremtünk az ünnep köré, és mit valósítunk meg a gondosan elraktározott gyermekkori élményeinkből. Az advent egyben ráhangolódás a közelgő karácsonyra. A süteménysütés ugyanúgy elengedhetetlen ebben az időszakban, mint az adventi vásárok, a karácsonyfa és a gyönyörűen becsomagolt ajándékok elkészítése a fa alá. Ilyenkor a konyhaszekrényből előkerülnek a süteményes recepteskönyvek, vanília, fahéj, narancs, csokoládé és sült alma illata tölti be otthonunkat.
Mi is gazdagítsuk családunk életét kis adventi csodákkal, közös készülődéssel és tartalmas együtt töltött szép gyertyafényes estékkel! Ezek az emlékek meghatározói a gyermekéveknek, amiből a felnőtté válásuk után is sok erőt tudnak majd meríteni.
Adventben karácsonyt várunk, várakozunk. Őrizzük meg ezt a szép hagyományt, éljük meg a várakozás örömét a lázas készülődéssel és a családdal töltött szép értékes időkkel!
Édesen szép az élet!
A meleg aprósütemények, a frissen sütött édességek, mind-mind kellemes izgalom az érzékszerveinknek. A dió, a mogyoró, az illatos fűszerek, a csokoládé és a zamatos gyümölcsök az édes álmok elmaradhatatlan kellékei.
Advent táján előkerül a fahéj, a gyömbér és a kardamom is, melyek nemcsak sütésnél, de a főzésnél is használhatóak. Mindhárom illatos fűszer kiváló közérzet- és hangulatjavító hatású. A mézeskalács és az ánizslapocska nem véletlenül olyan népszerű csemege. Az adventi aprósüteményeket ízesítő szerecsendió, szegfűbors és a fahéj finom aromája valósággal simogatja a nyelvünket, bódító illata pedig kényezteti az orrunkat. A fűszerekben lévő illóolaj jó hatással van testi-lelki egészségünkre. A hideg téli napokban élénkítik a vérkeringést és pozitívan hatnak a hangulatunkra is.
Téli varázslat
A sütés-főzés mellett az adventi dekoráció is éppen annyira fontos, hiszen az ünnepi díszben ragyogó otthon szívet-lelket melengető látvány mindenkinek.
Íme néhány egyszerű ötlet, amit könnyedén bárki megvalósíthat.
Fenyőtoboz gyertyatartó
Távolítsuk el a toboz felső pikkelyeit és ragasztópisztollyal rögzítsük a méretben tobozhoz illő gyertyát! Sötétedés után helyezzük el a bejárat elé és gyújtsuk meg a gyertyákat! Különösen hangulatos a vendégeket a ház bejáratához vezető gyengéd gyertyafény.
Ajtódísz
Nagyon egyszerű az elkészítése. A hobbiboltokban kedvünkre válogathatunk a különböző típusú koszorúalapok közül, amelyeket ízlésünknek megfelelően díszíthetünk fenyőágakkal, tobozokkal és karácsonyfadíszekkel. Ha viszont elég ügyesek vagyunk, mi magunk is fonhatjuk a koszorú alapját.
Tobozkoszorú és asztaldísz
Vegyünk egy erősebb drótkarikát, amire a tobozokat fogjuk felfűzni egy szem nagy lyukú műanyag gyöngy és egy kis ragasztó segítségével! Fontos azonban, hogy a ragasztó jó erős legyen. Ezzel a technikával akár karácsonyfadíszeket is készíthettünk. A toboz egy nagyon hálás, sokoldalú díszítőelem, mivel könnyen beszerezhető (kertből, parkokból vagy erdőből), és minél többet gyűjtünk össze belőle, annál szebb dekorációkat állíthatunk össze. A karácsonyi asztalon is remekül mutat egy átlátszó tálban különböző színekben (ezüst, arany, kék, türkiz stb.), melyeket festékszóró segítségével érhetünk el.
Édes dekoráció
Készítsünk karácsonyfadíszt aprósüteményekből!
Hozzávalók: 250 g puha vaj, 60 g cukor (ahhoz azonban, hogy egészségesen étkezzünk, válasszunk a cukorhelyettesítők, édesítőszerek és a mézek gazdag választékából az Internetpatika weboldaláról), 2 tojássárgája, 300 g liszt, 2 tojásfehérje, 100 g porcukor, ételfesték, cukorgyöngy.
Elkészítés: morzsoljuk össze a vajat, majd adjuk hozzá a cukrot és a tojássárgáját! Keverjük össze a liszttel együtt és tegyük hűvös helyre a tésztát! Béleljük ki a sütőlemezt sütőpapírral! Nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5 cm vastagra! Szívalakú formával vágjuk ki a szíveket és a cseppeket, majd a felső szélükbe készítsünk lyukakat, és fektessük a sütőlemezre! A tojásfehérjét a porcukorral verjük habosra, adjuk hozzá az ételfestéket és kenjük a süteményre! A mázat hagyjuk megszáradni, és cukorgyöngyökkel díszítsük! 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig süssük, majd azonnal vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni! Óvatosan vegyük le a sütőlemezről és a szívecske felső részébe készített lyukakba fűzzük be a szaténszalagot, és erősítsük fel a karácsonyfára!
Meghitt, szép adventi készülődést!
Kovács M. Dóra
![]() |
ETS 25 BIO ADVENTI KALENDÁRIUM FILTERES TEAVÁLOGATÁS KÉK
|
![]() |
![]() |
INTERNETPATIKA KÓKUSZOLAJ VÖDRÖS 1000 ml |
![]() |
![]() |
Dia-Wellness Cukorhelyettesítő 1:4
|
![]() |
![]() |
INTERNETPATIKA ERITRITOL-ERITRIT természetes édesítőszer 1000 g |
![]() |
![]() |
BioMenü BIO KÓKUSZVIRÁG cukor
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
ANANDAM Bio Narancs Illóolaj –
|
Csengettyű Prémium szaloncukor hozzáadott cukor mentes 350 g |
Dia-Wellness mogyorókrém édesítőszerrel
|