A fekete áfonya gyümölcsét már a történelem előtti idők óta fogyasztják, az orvostudomány azonban először a XVI. században említi. Hagyományosan a szárított levelét, vagy gyümölcsét használták, többek között a C-vitamin hiánya miatt fellépő skorbutra, vagy vesekőre és az epe rendellenességeire, illetve később gyümölcsét a hasmenés, a száj és torok fertőzésére, a leveléből készült főzetet pedig a vércukor csökkentésére alkalmazták.
Flavonoid (mirtillin) tartalma jelentős. A kékespiros színt adó antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok és származékaik más flavonoidokhoz hasonlóan antioxidáns tulajdonságúak, melyek a sejteket és a sejtmembránt a szabadgyökök által okozott károsodások ellen védik. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz. Az áfonyabogyó tartalmaz még katekineket, pektint, gyümölcssavakat és cukrokat. Vitaminjai közül az A-, B1-, C- és D- vitaminok, pantoténsav és nikotinamid a legfontosabbak, fő ásványi anyagai pedig a foszfor, cink, magnézium, kalcium, vas és a mangán.
Megfigyelések szerint, melyeket klinikai vizsgálatok is alátámasztanak, a fekete áfonya jótékony hatású a szem állapotára, egyes szemrendellenességek, így pl. zöld hályog (glaukóma), szürke hályog, makuladegeneráció kezelésében és megelőzésében. A hatásmechanizmus még nem teljesen ismert. Feltételezhető, hogy fokozza a vér, ezáltal az oxigén szállítását a szembe, erősíti a kollagén szerkezetét, melynek következtében javul a szem állapota hályog, illetve makuladegeneráció esetében. Egyes tanulmányok szerint erősíti kapilláris ereket, illetve a keringési rendszerre is jótékonyan hat.
Nincsenek bejegyzések
© 2024 Internetpatika Kft.